Elon Musk avertizeaza in legatura cu posibile atacuri rusesti asupra huburilor de internet Starlink donate in Ucraina

Serviciul de internet prin satelit Starlink al SpaceX este activ in Ucraina si mai multe terminale ale acestuia au fost puse la dispozitia utilizatorilor din tara vecina, mai ales avand in vedere faptul ca trupele ruse invadatoare intrerup accesul populatiei la internet, potrivit directorului executiv al celor de la Tesla, Elon Musk, care s-a oferit sa trimita aceste starlink-uri ca donatie pentru a ajuta ucrainienii sa aiba acces la internet in cursul acestui razboi. Nu stiu cu ce ii va ajuta pe acestia sa aiba acces la internet cand exista posibilitatea sa nici nu se mai trezeasca a doua zi pentru a vedea stirile avand in vedere intensitatea bombardamentelor in orasele care nu sunt direct atacate de catre trupele rusesti, dar fiecare putere din Vest ajuta cum poate. Unii cu arme, altii cu ajutoare umanitare, vecinii Ucrainei primesc refugiati de acolo (si Romania insa la noi a venit un numar destul de mic, pentru ca destinatiile preferate sunt tari ca Polonia si Ungaria unde nivelul de trai este mult mai ridicat pentru cei care vor sa stea si de unde pot ajunge mai usor in Vest, pentru cei care au rude in Occident). NATO prin faptul ca a refuzat propunerea Kievului de a consitui o zona de excludere aeriana in Ucraina, fiind criticata dur de presedintele Volodymir Zelenski pentru aceasta decizie.. Si Elon Musk pentru ca mai au cativa ucrainieni mai feriti de razboi acces la internet. Pentru ca in centrul si in vestul tarii nu au ajuns, cel putin nu inca, trupele rusesti, acestea fiind prea ocupate luptandu-se cu trupele ucrainiene in sud, est si nord.

Musk a indemnat utilizatorii din Ucraina care folosesc sistemele Starlink sa fie precauti, deoarece „probabilitatea de a fi vizati este mare”. Joi, el a avertizat oamenii sa porneasca dispozitivele doar atunci cand este nevoie si sa plaseze antena cat mai departe de oameni. Musk a adaugat ca cea mai buna metoda de camuflaj este plasarea acestor sisteme peste antena pentru ca acestea sa nu fie detectate vizual cu usurinta. Pentru ca sistemele satelit pot fi folosite cu scopul de a localiza utilizatori, ceea ce nu este o surpriza avand in vedere faptul ca este o baza de date uriasa cu numele si adresele noastre la nivel global, rezultata, evident, in urma colectarii de date personale de catre retelele sociale si aplicatiile ce ruleaza pe telefoanele sau calculatoarele utilizatorilor. 

Donațiile lui Musk au fost ca raspuns la o cerere de saptamana trecuta din partea unui oficial inalt al guvernului ucrainean de a furniza statii Starlink tarii.

“In timp ce voi incercați sa colonizati Marte — Rusia incearca sa ocupe Ucraina! In timp ce rachetele voastre aterizeaza cu succes din spațiu — rachetele rusesti ataca civilii ucraineni! Va cerem sa furnizați Ucrainei statii Starlink și sa va adresati rusilor sanatosi sa se impotriveasca [n.r. invaziei Ucrainei de catre tara lor, lucru pe care majoritatea rusilor oricum il fac protestand regimul Putin]”, a scris pe Twitter. Mykhailo Fedorov, viceprim-ministru al Ucrainei si ministru al transformarii digitale.

Starlink este reteaua in crestere de sateliti orbitali privati a companiei, care isi propune sa ofere conexiune la internet oricui de pe planeta. Prototipurile de sateliti au fost lansate pe orbita in 2018, iar de atunci compania a implementat aproape 2.000 de sateliți Starlink in zeci de lansari de succes. Serviciul bazat pe satelit ofera o alternativa la sistemele terestre care pot fi adesea dificil de implementat in zonele indepartate sau sunt vulnerabile in alt mod la intreruperea dezastrelor naturale sau, in acest caz, de razboi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *