VPN-ul spioneaza

VPN (Virtual Private Network) este foarte util atunci cand deti o firma, o companie si trebuie sa te asiguri ca datele firmei sunt protejate astfel incat sa nu poate fi accesate de hackeri sau sa nu existe nicio scurgere de date. Poate fi de asemenea folosit si fara sa ai vreo firma sau vreo companie, pentru siguranta ta, sa fii linsitit ca datele tale personale nu vor putea si accesate de hackeri. Din pacate, recent s-a sesizat ca desi utilizatorii aveau VPN, datele tot au putut fi vazute, iar firma de analiza Senzor Tower a fost acuzat ca a recoltat aceste date prin blocarea anunturilor atat pe platformele Andoir, cat si IOS. S-a anuntat ca firma detinea mai mult de 20 de aplicatii care functionau pe ambele sisteme de operare si avea un numar total de descarci de peste 35 de milioane. Multe din acele 20 de aplicatii i-a determinat pe utilizatori sa descarce fisiere suplimentare fara sa fie instiintati de actiunea pe care o fac, astfel ca a fost permis accesul la datele lor personale fara ca ei sa fie avertizati sau sa ia la cunostinta ceea ce inseamna actiunea deprinsa.
Compania Apple a anuntat ca peste zeci de aplicatii au fost eliminate printre care una numita Adblock Focus pentru a nu mai putea fi descarcata de utilizatori pentru siguranta lor. La fel si cei de la Google au eliminat multe aplicatii din Play Store, printre care o aplicatie numita Mobile Data. Google si Apple inca se ocupa de investigarea aplicatiilor daunatoare utilizatorilor.
Aplicatia Luna VPN a fost o aplicatie care a evitat reglementarile App Store si i-a determinat pe utilizatori sa descarce certificate radacina prin intermediul site-ului extern in conditiile in care blocheaza reclamele de pe Youtube. Aceste aplicatii insa nu au fost listate de Sensor Tower ci au avut un alt nume, desi codul pe care l-au avut ar fi putut fi legat de cei care lucreaza la Sensor Tower.
Randy Nelson, seful Sensor Tower al telefoniei mobile, nu a negat si a spus ca relatia cu Sensor Tower a fost ascunsa din motive competitive. El a spus ca majoritatea din aceste aplicatii nu mai exista si sunt altele care sunt in curs de eliminare. Nelson a mai spus ca s-au colectat doar date anonime, nu date personale sau date sensibile.
Prin urmare, atunci cand descarcati ceva din Play Store sau de oriunde altundeva trebuie sa va asigurati ca este o aplicatie sigura si care nu va pune in joc securitatea si confidentialiatea datelor voastre personale. Chiar daca seful Sensor Tower, Nelson, a declarat ca nu s-au folosit date personale nu este in regula sa ne jucam cu securitatea datelor noastre si trebuie sa evitam pe cat posibil aceste riscuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *