Furnizorul tau de internet stie cand te uiti pe torrent si asta ar trebui sa te ingrijoreze

Da, cei care iti ofera serviciile de internet sunt constienti daca descarci filme piratate de pe torenti. S-a ajuns in situatia in care, in mai multe tari europene, furnizorii de internet au trimis avertismente utilizatorilor care descarca continut audio-vizual de pe torrent, mai mult sau mai putin ilegal. Modul in care un astfel de gigant poate detecta acest gen de practici este pe cat de interesant, pe atat de ingrijorator din toate punctele de vedere. Practica cu descarcarea de continut video sau audio pe torrent este foarte populara in acele tari mai sarace, precum eterna si fascinanta Romanie. Doar ca fenomenul e ilegal, iar unii operatorii de servicii online au inceput sa le trimita utilizatorilor mesaje de avertizare cu scopul de a descurcaja aceasta practica. Ceea ce e sinistru, avand in vedere faptul ca monitorizarea activitatii online a utilizatorilor a devenit atat de avansata incat acum ti se pot trimite mesaje de genul in care iti spun pe fata ca stiu ce faci si te roaga sa te opresti. In cel mai rau caz, risti sa primesti o amenda. Bine, nu e cazul pentru Romania atat de mult, dar si furnizorii de la noi au inceput sa se angajeze in astfel de practici. 

Un download de pe internet consta in acumularea unui volum de date de pe un server la distanta. In afara acelui momentul in care depui o cerere catre serverul cu pricina, procesul are loc intr-un singur mod: datele se transmit dinspre internet spre computerul tau personal. Mare parte din activitatea online a unui utilizator functioneaza in acest mod, indiferent daca  este vorba despre vizionari de filme de pe YouTube, Netflix sau alte site-uri de filme si seriale online subtitrate, descarcarea unor jocuri de pe Steam sau faptul ca accesezi diverse pagini pe internet. E un sistem construit, practic, pentru ca operatorul de internet sa poata sa te monitorizeze mai atent.

Ei bine, descarcarea de torrenti functioneaza intr-un mod complet diferit fata de modelul descris mai sus, lucru care se datoreaza, in mare parte, infrastructurii peer-to-peer. Pot exista un numar foarte mare de IP-uri care sa descarce si sa incarce in acelasi timp un anumit fisier. Aceasta retea nu implica doar descarcarea unui film sau serial piratat pe internet, ci practic si incarcarea unui volum masiv de date catre alte persoane de pe internet. 

Acest mecanism are avantaje, avand in vedere faptul ca viteza cu care descarci un fisier de pe torrent este cu mult mai mare in comparatie cu cea a unui download obisnuit. Dar are si dezavantaje, pentru ca, dupa cum am explicat mai sus, operatorii iti pot monitoriza activitatea online, intr-un fel. Iar atunci cand identifica un trafic de date masiv, in doua sensuri, dinspre IP-ul unui utilizator de la laptopul sau reteaua pe care acesta o foloseste, operatorii merg pe premisa ca utilizatorul respectiv face un lucru ilegal. Mai ales daca descarca de pe Bitorrent, care e sinonim cu pirateria in cultura populara. Iar orice vor defecta de pe Bitorrent inseamna automat piraterie, si daca esti implicat in astfel de practici, s-ar putea sa ai parte de o avertizare la un moment dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *