Franta vrea sa interzica Black Friday. Justificarea e interesanta

Black Friday este unul dintre fenomenele care sunt imprumutate la nivel international din Statele Unite. E amuzant cum, in conceptia populara, in aceeasi categorie s-ar incadra sarbatori precum Halloween-ul, care este un obicei celtic originar din Scotia si Tara Galilor de azi. Dupa cum bine stii, fenomenul consta in sute de comercianti care atrag clienti prin intermediul unor oferte care mai de care mai spectaculoase prin produsele pe care le ofera la preturi mai reduse. Reduceri pe care nu le gasesti in nici o alta perioadă a anului, pentru ca magazinele respective sa poata sa-si goleasca stocurile considerabil.. Evident, realitatea e alta, ca in cazul oricarui produs bine ambalat, si sunt persoane care au si demonstrat acest lucru. 

Practic, asta e justificarea pe care Franta a gasit-o pentru a interzice Black Friday si e o perspectiva cat se poate de interesanta. Cu alte cuvinte, parlamentarii din Hexagon s-au pus pe treaba si au redactat un proiect de lege prin care sa fie interzise aceste campanii de Black Friday. Evident, principalul motiv pentru redactarea acestei legi ar fi promotiile inselatoare ale diferitilor comercianti, aceste gogosi umflate pe care ti le vand in loc de produse la preturi reduse considerabil. Magazinele promit reduceri mari si e un lucru cat se poate de atractiv pentru o multime de oameni, insa, in realitate, lucrurile stau cu totul altfel fata de cum sunt prezentate in diferite reclame si anunturi pe internet.

Amendamentul prin care se doreste interzicerea Black Friday in Franta a fost adoptat in noaptea de luni spre marti, iar proiectul de lege ar putea avea parte de o examinare cat se poate de grabita, urmand sa aiba loc chiar la inceputul lunii viitoare. Un fost ministru, care a lucrat la aceasta lege, sustine ca el, din punctul lui de vedere, doreste interzicerea Black Friday cu scopul de a lupta impotriva risipei. Ceea ce este o justificare mult mai interesanta decat acea a reclamelor care prezinta reduceri si promotii false in timpul acestei perioade (care, da, dureaza mai mult de o zi; pana cand vine vremea sarbatorilor de iarna si lucrurile se scumpesc la loc). 

Cu alte cuvinte, parlamentarii francezi isi doresc ca promovarea Black Friday sa fie trecuta la categoria „practici comerciale agresive”. Legislatia din Franta prevede deja o pedeapsa cu inchisoarea de pana la doi ani de zile, dar și amenzi care se ridica pana la suma exotica de 300.000 de euro.Iar acest lucru nu doar pentru campaniile de Black Friday, ci si pentru fenomenul Cyber Monday. Care este o copie in intregime a Black Friday. Printre argumentele aduse de catre parlamentarii francezi pentru a obtine adoptarea acestei legi sunt si cateva studii. Unele dintre acestea arata faptul ca reducerile nu sunt, in realitate, reduceri. In cele mai multe cazuri, pretul este redus cu doar doua procente. Iar promoția promite reduceri in valoare de 20-30% din valoarea unui produs. Ceea ce se incadreaza la categoria dezinformare evidenta, chiar hiperbola, considera cei care se ocupa cu legislatia din Hexagon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *