Apple a indepartat aplicatiile legate de vapat din App Store

Dupa cum bine stim, exista o campanie din ce ince mai larga impotriva vapatului, care ar fi la fel de periculos ca fumatul, daca nu chiar mai periculos. Adevarul e ca aceste afirmatii nu sunt intocmai false. Singura diferenta notabila intre o tigara si o tigara electronica consta in faptul ca din prima tragi fum de tutun ars de diferite arome (deobicei stropite cu gudron pentru ca sanatatea fumatorilor sa fie si mai subreda decat s-ar cuveni), iar din cealalta tragi aburi cu nicotina si arome de la fructe gen capsuni, pepene, la cafea sau chiar cateva tipuri interesante de tutun pe care nu o sa le gasesti in tigarile normale, decat poate doar la cele de contrabanda. Bine, poti dintr-o tigara electronica sa tragi un abur pur si simplu din nicotina sau din aroma, insa cele doua merg cel mai bine combinate. Stiu pentru ca si eu am vapat la un moment dat, deci nu sunt in masura sa vorbesc despre modul in care aceasta activitate afecteaza sanatatea utilizatorilor. Tigarile electronice nu contin multe dintre substantele chimice, toxice care se gasesc atat de des in tigarile traditionale, precum gudronul sau parfumurile, insa contin nicotina.

In orice caz, pentru a trece la subiectul principal al articolului, e ciudat modul in care se conformeaza toate corporatiile si companiile cu anumite tendinte care nici macar nu au fost ridicate la statutul de legi in ciuda initiativelor unora ca acest lucru sa se intample. In Statele Unite, problema cu vapatul este una cat se poate de serioasa, intrucat Trump a anuntat ca va lua masuri impotriva acestui fenomen. Insa, pana in momentul de fata, acest lucru nu s-a intamplat. Cu toate acestea, cei de la Apple au luat ei masuri inainte ca guvernul american sa apuce sa se ocupe de problema. Stim, sunt ocupati cu construirea Zidului mexican si razboiul comercial cu China. Probleme de interes national in adevaratul sens al cuvantului. 

Da, Apple scoate absolut toate aplicatiile de vaping din magazinul sau online. Compania americana a declarat ca a luat aceasta decizie in baza cresterii preocuparilor oficiale cu privire la impactul pe care vapatul il poate avea asupra sanatatii. Si dupa cum spuneam, acest val de ingrijorare este unul cat se poate de mare, avand in vedere ca sunt tari precum Brazilia, Australia si China care au scos vapatul in afara legii (nu ca oamenii nu ar continua sa vapeze la fel cum continua sa consume droguri desi acestea sunt ilegale). In SUA, ca tot vorbeam si de aceasta problema, s-au inregistrat 42 de decese si peste 2.100 de cazuri de leziuni pulmonare in acest an, toate raporatate pentru a fi legate de o boala respiratorie provocata de vaping. 

Decizia Apple inseamna faptul ca un total de 181 de aplicatii nu vor mai fi disponibile pe iPhone, relateaza site-ul de stiri Axios. Intr-o declaratie acordata celor de la Axios, Apple a declarat ca a fost de acord cu avertismentele oficiale cu privire la impactul negativ al vapatului asupra sanatatii si la potentiala problema prezentata de utilizarea tigarilor electronice de catre tineri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *