Stocurile Uber se scufunda, iar soferii companiei protesteaza pe masura ce se incheie perioada de blocare

Dupa cum bine stim, la inceputul acestui an, cei de la Uber au intrat intr-o criza, in urma trecerii la stadiul de companie publica. Care, evident, nu a fost cea mai inspirata decizie din istoria companiei, judecand dupa rezultatele financiare ale acesteia in ultimul timp. Intr-un fel, compania de ride sharing a dat semnale de revenire. In alt fel, inca nu a suferit destul de mult de pe urma deciziei. Sunt doua concluzii care pot fi trase din rezultatele companiei atunci cand vine vorba de acest trimestru. Veniturile companiei in acest trimestru au crescut cu pana la 30% in comparatie cu cele pe care le inregistra Uber acum un an. Mai concret, castigurile companiei s-au ridicat la cifra de 3,81 miliarde de dolari, ceea ce a insemnat un o depasire a prognozei analistilor in aceasta privinta. Acestia estimau ca Uber va avea un profit de aprpoximativ 3,69 miliarde de dolari; sunt 200 de mii de dolari care sunt numai buni in conturile unei companii in criza.

Pe de alta parte, in timp ce veniturile au ridicat intrebarea in privinta unei redresari, stocurile companiei au dat de inteles faptul ca aceasta nu va fi cazul pentru ceva vreme. In trimestrul iunie-septembrie, cei de la Uber au inregistrat pierderi estimate la 0,68 dolari pe actiune. Estimarea medie a analistilor de la Yahoo era de 0,81 dolari pe actiune, deci intr-un fel Uber o duce mai bine decat ar fi prezis unii analisti in acest domeniu al pietei. Si totusi, inca nu sunt suficiente motivele pentru care compania sa poata rasufla usurata. Pentru ca abia ce au aparut semnele unei eventuale reveniri ca au aparut si primele probleme. 

Miercuri a marcat prima zi in care investitorii si angajații Uber si-au putut incasa actiunile si transforma stocul in bani reali. In timp ce multi investitori timpurii au spus ca vor pastra actiunile lor, altii au inundat piata determinand stocurile lui Uber sa atinga valori record, si nu din alea pozitive. Desigur, la necazurile celor de la Uber mai lipsea un anumit factor important si anume soferii nemultumiti. Astfel, in paralel cu aceste stiri, au fost coordonate proteste ale soferilor companiei in toats California. Scopul doferilor a fost sa atraga atentia asupra modului in care sfarsitul perioadei de blocare a Uber va insemna, cel mai probabil, impartirea profitului intre ei, investitorii si angajații companiei. Ceea ce ar fi o situatie suficient de neplacuta pentru soferii companiei, avand in vedere faptul ca multi au fost platiti din cand in cand in ultima vreme, pentru simplul fapt ca Uber “nu-si permitea” in anumite instante. 

“Uber a petrecut un deceniu creeand algoritmi pentru a stoarce fiecare cent de la soferi”, a declarat Erica Mighetto, un sofer Uber cu sediul in Sacramento, la un protest organizat la unul dintre birourile Google din San Francisco. Ceea ce nu e neaparat o declaratie falsa. Tin sa remarc si solidaritatea dintre soferii Uber si angajatii Google, cei din urma fiind cunoscuti drept cei mai activi protestatari impotriva politicii companiilor Silicon Valley. Un parteneriat de pus in rama, as putea spune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *