Guvernul din Liban a vrut sa puna o taxa pe Whatsapp, trezind furia utilizatorilor aplicatiei

Sute de oameni au iesit in strada in Liban pentru a protesta impotriva guvernului, iar motivul este unul cat se poate de incredibil. Un motiv care, atentie, a generat manifestatii de amploare in Beirut, capitala Libanului. Libanul despre care se stie ca a fost intodeauna un focar de razboi, mai mult sau mai putin. Insa unele decizii care se iau in tara respectiva sunt de o natura incredibil de neprofesionista. Si nu e doar parerea mea. Da, dupa cum ai putut citi din titlu, guvernul din Liban a vrut sa taxeze apelurile pe WhatsApp. Practic, executivul de la Beirut si-ar fi dorit implementarea unei legi prin care fiecare apel realizat prin VOIP – adica voice-over-internet-protocol – sa fie taxat cu un tarif de 20 de centi. Evident, guvernul cauta sa scoata banii necesari pentru bugetul tarii, cel putin la nivel declarativ. Insa, evident,  cetatenii au devenit furiosi si au iesit in strada in numere mari pentru a contesta decizia guvernului. 

Bine, protestele au fost generate de decizia guvernului, insa revendicarile nu s-au oprit aici. Pentru ca a fost denuntat guvernul pentru coruptia, saracia si serviciile publice de o calitate oarecum indoielnica, ca sa nu spun extrem de jalnica. Seamana cu o anumita tara in forma de peste din spatiul est-european. Adica, serios. Coruptie, saracie, servicii publice de tot rasul, decizii incredibile luate de catre guvern? Asemanarile sunt cat se poate de evidente. Diferenta e ca la noi respectivul guvern a fost rasturnat recent de catre Opozitie, desi nu se stie niciodata daca poate fi mai rau sau mai bine atunci cand vine vorba de Romania. Pentru ca, de cand cu Revolutia, oamenii s-au plans de un politician pentru ca sa vina la putere unul care s-a dovedit a fi mai incapabil de a gestiona problemele tarii si mai dispus la a vinde tot ce se poate.

Aceleasi intrebari si le pun si libanezii, una dintre singurele democratii din lumea araba. Alaturi de Tunisia, care mai e si singura rezultata din Primavara Araba. Guvernul de la Bierut a anuntat zilele trecute un set intreg de reforme controversate. Taxarea apelurilor efectuate prin WhatsApp, Messenger si alte aplicatii de mesagerie a fost, de departe, cea mai controversata masura luata de catre guvernul de la Beirut. Ca si in cazul protestelor din iarna lui 2012 la noi, manifestatiile au luat amploare si s-a ajuns la proteste prin care se cere demisia guvernului in sine, nu doar abrogarea respectivului set de reforme. Evident, guvernul libanez a decis sa abroge aceste modificari, confruntat cu presiunea publica. Manifestantii au ramas in strada, cu toate acestea, continuand sa strige pentru demisia guvernului. 

Premierul Libanului, Saad al-Hariri, spune ca recunoaste faptul ca tara pe care o conduce trece prin, citez, momente mai dificile. Cu toate astea, nu ia in calcul demisia, ceea ce este un lucru de asteptat din partea oricarui sef de executiv pus in situatia de a-si incheia mandatul inaintea viitoarelor alegeri parlamentare. Cetatenii sustin ca guvernul a adus Libanul in criza economica.

„Eram acasa, am vazut ca oamenii ies in strada si am decis sa vin si eu. Sunt casatorit, trebuie sa platesc rate la casa in fiecare luna si nu lucrez. E vina statului”, sustine unul dintre protestatarii intervievati de publicatia britanica BBC.

Comments

  1. Oamenii au devenit furio?i dupa ce Guvernul a anun?at un set de reforme controversate. Taxarea apelurilor efectuate prin WhatsApp, Messenger ?i alte aplica?ii similare nu a fost privita cu ochi buni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *