Pozitia Romaniei in scandalul dintre Huawei si Statele Unite

Pozitie de capra, sa-mi scuzati aceasta gluma oribila. Mai ales avand in vedere faptul ca aproape toate tarile aliate SUA, cu exceptia Marii Britanii, adopta aceasta politica fata de cei de la Huawei de frica spionilor guvernului de la Beijing. Recunosc, daca e un lucru adevarat, atunci compania chinezeasca isi merita toate sanctiunile. Doar ca, sa fim seriosi, care guvern nu monitorizeaza activitati? Traim intr-o era in care razboiul e mai mult comercial si intre servicii secrete. Retraim in context modern vremurile Marelui Joc din secolul al XIX-lea, cel intre Rusia si Anglia. Doar ca acum actorii sunt Statele Unite, de o parte, si Rusia si China pe de alta parte, cele doua tari din urma nefiind neaparat aliate in aceste pozitii. Cu alte cuvinte, retraim vremurile Razboiului Rece. In ce masura proportiile acestuia vor fi comerciale, ramane de vazut. Desi nu vreau sa vorbesc prea mult despre contextul politic, in ciuda rolului sau urias in aceasta chestiune.

Pe 20 august, Iohannis s-a intalnit cu Trump la Washington. As spune ca e ciudat de stransa relatia dintre cei doi sefi de stat, daca nu as sti ca nu ajuta in privinta relatiei dintre Romania si America. Daca pentru Europa, romanii sunt tigani, americanii nici nu stiu sa puna Romania pe harta in cazul in care nu au auzit de Transilvania si ne cred vampiri. Si intr-un fel suntem, doar ca prin noi insine. In fine. Una dintre temele discutiei a fost pozitia Romaniei fata de Huawei. 

„La noi, unii nu sunt inca suficient de ingrijorați. Nu realizeaza ce se întampla aici, va trebui sa discutam si în CSAT un pic, sa vina specialistii sa spuna mai multe, pentru ca o astfel de infrastructura va fi greu de inlocuit apoi, dacă va fi nevoie”, afirmase la un moment dat Iohannis in legatura cu posibilitatea implicarii Huawei intr-o retea 5G in Romania. Remarcasem ca macar aici presedintele nostru are capul pe umeri, daca in privinta altor situatii e mai mut ca Arnold Schwarzeneger in filmele Terminator, doar ca fara sa aiba aceeasi prestanta. 

Desi o interdictie a Huawei in implicarea in Romania nu e batuta in cuie. Iohnannis isi joaca bine cartile in fata lui Trump, dar gigantul chinez are printre cele mai ieftine preturi pentru dezvoltarea unei infrastructuri 5G. In fond, toti operatorii din Romania sunt parteneri ai Huawei, si vor ramane in cazul in care nu se schimba nimic in urma discutiilor pe care Iohannis ar vrea sa le aiba pe tema acestui subiect in CSAT. Spre exemplu, cei de la Digi au anuntat public, in iunie, ca Huawei e unul dintre parteneri. 

Ce inseamna asta? Situatia Huawei in Romania e incerta. Nu la acelasi nivel ca cea din SUA, dar este incerta. Huawei activeaza in tara noastra incepand din anul 2003; deci are o activitate de aproape 16 ani. In 2013, cifra de afaceri a companiei ajunsese undeva pe la 127 milioane de euro, iar numarul de angajati la 900; intre timp cred ca numarul de angajati ai Huawei Romania a depasit 1000 de salariati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *