Netflix iti urmareste locatia, la fel ca si Google

Cu toate ca stirea nu trebuia sa te surprinda, avand in vedere faptul ca din ce in ce mai multe platforme te urmaresc. Vrei smartphone? Trebuie sa oferi niste date marilor corporatii din domeniul tech pentru a putea beneficia in liniste de functiile pe care un telefon ti le poate oferi, pe langa pretul telefonului. Care s-ar putea sa fie destul de mare daca esti unul dintre acele persoane care vrea neaparat sa se flexeze cu ultimul model de iPhone, Samsung, Huawei sau mai stiu eu ce alt flagship care face valuri pe piata de telefoane mobile. Bine, flagship-urile nu mai fac valuri pe piata mai nou, dar ai inteles ideea. Sau n-ai inteles. Ideea era faptul ca nu ar trebui sa te surprinda ca si Netflix iti urmareste locatia. Poate asa se explica faptul ca cei de la Netflix au incercat, de cand s-au lansat in intreaga lume in 2016 si pana in prezent, sa livreze o platforma care sa funtioneze bine pe toate dispozitivele, dintre care telefonul tau sigur e unul dintre cele mai folosite. Pentru ca nu poti sa stai doar in casa, ai probleme in viata reala. Dar nu poti sa lasi nici telefonul, retelele sociale, filmele, serialele, jocurile. Te-as invita la un psiholog daca ar fi o boala ce poate fi tratata. 

Trecand direct la subiect, se pare ca un specialist in securitate cibernetica a descoperit ca versiunea mobila Netflix, cea de pe Android cel putin, are o permisiune speciala. Una pe care probabil nu-ti amintesti sa i-o fi acordat vreodata, dar pe care tot si-a asumat-o, cumva. Una care nici macar nu are sens, avand in vedere faptul ca nici n-ar avea nevoie de asa ceva, data fiind natura platformei. Surpriza: e permisiunea de a monitoriza activitatea fizica a unui utilizator! Mai concret, cei de la Netflix stiu exact unde vrei sa mergi, la fel ca si Google. Si da, se poate intampla in ciuda faptului ca ai locatia inchisa. Vezi tu, telefonul tau mobil este un dispozitiv dezvoltat special ca marile corporatii sa te poata controla intr-un fel. Am spus-o cu riscul de a avea filme de conspirationist. Stai linistit, n-au nimic cu tine, in afara de faptul ca vor sa te umple de reclame sa le cumperi produsele sponsorilor lor. Si nu, nu vor renunta la practica asta prea curand. Oricum au parte de prea putina rezistenta din partea utilizatorilor de internet.

In fine. Pe cat de bizara ar putea sa-ti para strategia celor de la Netflix, pe atat de inteligenta s-ar putea dovedi la final. Dupa cum am spus in mai multe articole, Netflix incepe sa aiba concurenta din ce in ce mai mare in domeniul de video streaming: Disney, Apple si HBO lansand servicii care vor ajunge pe piata pana la inceputul lui 2020. Compania sustine ca testeaza constant diverse strategii care sa imbunatateasca experienta de vizionare a utilizatorilor.

„Aceasta [monitorizarea activitatii fizice] a fost parte dintr-un test pentru a vedea cum putem imbunatati calitatea redarii videourilor cand utilizatorul este in tranzit. Doar unele conturi au fost incluse in acest test si, deocamdata, n-avem planuri sa lansam ceva”, a explicat Netflix. Interesante explicatii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *