Acordul de licentiere al Huawei va fi incheiat “in timp util”, spune Trump

Presedintele american Donald Trump a fost de acord sa acorde licente pentru afaceri intre companiile americane si Huawei, gigantul tehnologic al Chinei, intr-o manieră “in timp util”. Exact asa cum guvernul american doreste sa negocieze un acord comercial cu China, a informat The Wall Street Journal luni. Asta in ciuda raportului conform caruia Huawei ar fi putut ajuta, in secret, la constructia unei retele wireless 3G in Coreea de Nord, potrivit documentelor interne scoase la iveala de catre un fost angajat al companiei. Aceasta informatie ar putea afecta compania suficient de mult, intrucat Huawei a cumparat componenete de la companiile americane, iar in cazul in care le-a folosit pentru Coreea de Nord, tara care are restrictii internationale din cauza programului sau nuclear si al incalcarilor drepturilor omului, compania chinezeasca ar fi incalcat reglementarile internationale pentru exporturi. Ca si in cazul colaborarii cu guvernul chinezesc, Huawei a negat, in mod indirect, faptul ca ar fi ajutat Coreea de Nord sa aiba o retea wireless 3G, printr-o declaratie in care reprezentantii companiei au mentionat ca “respecta toate legile si reglementarile aplicabile in tarile si regiunile in care ne desfasuram activitatea, inclusiv toate legile si reglementarile privind controlul exporturilor si sanctiunile Organizatiei Natiunilor Unite, ale Statelor Unite si ale Uniunii Europene”. 

In momentul de fata, insa, rezolvarea conflictului dintre Statele Unite si China, care tind sa duca la izbucnirea unui nou razboi comercial, are prioritate in fata lui Trump. Astfel incat presedintele pare ca ar fi dispus sa inchida ochii la aceasta stire. Mai ales ca Trump se intelege suficient de bine cu dictatorul Kim Jong-un, din cate am vazut la summit-urile dintre SUA si Coreea de Nord. Probabil pentru ca doctrina lui Trump e suficient de apropiata de cea a lui Kim? In fine. Dupa cum reamintim, Huawei a fost inclusa pe lista neagra a companiilor interzise in Statele Unite in luna mai, atunci cand compania a fost adaugata pe “lista entitatilor” (PDF) a Statelor Unite. Dar companiile americane vor putea sa vanda echipamente Huawei, a declarat secretarul pentru comert al SUA, Wilbur Ross, la inceputul acestei luni, daca obtin licente. Iar acestea se acorda doar atunci cand nu exista nici un factor de risc la adresa securitatii nationale. Cu toate ca, avand in vedere faptul ca a aparut informatia despre ajutorul pe care Huawei l-a acordat Coreei de Nord in constructia propriei retele 3G, s-ar putea ca orice tranzactie sa fie privita cu suspiciune de acum incolo.

Acordul lui Trump ar fi urmat dupa o intalnire la Casa Albă cu gigantii tehnologici Google, Qualcomm, Intel, Cisco, Broadcom, Western Digital si Micron Technology. “Directorii executivi au exprimat un sprijin puternic al politicilor presedintelui, inclusiv restrictiile din motive de securitate nationala asupra achizitiilor si vanzarilor echipamentelor de telecomunicatii ale SUA catre Huawei”, au anuntat cei de la The Wall Street Journal. “Acestia au cerut decizii de licentiere în timp util de la Departamentul de Comerț, iar președintele a fost de acord. Grupul a fost, de asemenea, optimist cu privire la inovarea si implementarile 5G in Statele Unite”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *