Trump ataca Facebook pentru dezvoltarea Libra, spune ca Statele Unite au o singura moneda reala

In iunie, Facebook si-a anuntat noua tentativa de a se extinde in afara platformelor social media: noua criptomoneda, Libra. Va semana putin cu Bitcoin, cu exceptia faptului ca, in timp ce prima este un bun speculativ, Libra va fi mai mult o moneda digitala sustinuta de active, pentru a fi mai stabila. Lumea nu este sigura de cat de mare sau mic va fi succesul noii criptomonede (in timp ce Chris Hughes spune ca si un succes mediu ar avea un impact suficient de mare asupra sistemului bancar mondial), iar joi, moneda virtuala si-a atras  probabil cel mai mare detractor de pana acum: presedintele Statelor Unite.

“Eu nu sunt un fan al Bitcoin si al altor criptomonede, care nu sunt bani si a caror valoare este extrem de volatila si bazata pe aer subtire”, a declarat Donald Trump joi seara, inainte de a vorbi despre Libra intr-un tweet ulterior. “In mod asemanator, moneda virtuala a Facebook, Libra va avea putina relevanta sau fiabilitate. Daca Facebook si alte companii doresc sa devina o banca, trebuie sa caute o noua Carta bancara si sa devina subiectul tuturor regulamentelor bancare, nationale si internaționale. “, a continuat presedintele american. Trump a incheiat tweet-ul prin cateva randuri in legatura cu fiabilitatea dolarului american. Mesajul presedintelui pentru americani este unul extrem de clar: daca va doriti sa investiti intr-o moneda, lasati naibii monedele virtuale si investiti in dolarul american. Nu ca nu s-ar investi in dolarul american, motiv pentru care si este una dintre cele mai puternice monede in momentul de fata. Poate daca s-ar investi si in leu, ar mai scadea atat cursul valutar fata de dolar sau euro, cat si preturile pentru alimente. 

Trumpul nu este singurul personaj important care si-a exprimat indoiala in privinta succesului pe care l-ar putea inregistra Libra in aceasta saptamana. Seful Rezervei Federale a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat, miercuri, parlamentarilor din Congres, ca banca centrala americană are “preocupări serioase” in legatura cu Libra. Atat sistemul Federal Reserve, cat si un grup separat numit Consiliul de supraveghere al stabilitatii financiare se vor intalni  pentru a discuta despre Libra, alaturi de factorii de decizie globali (alt lucru pe agenda de discutii), a mai spus Powell.

De catre public, ambitia celor de la Facebook de a dezvolta o moneda virtuala poate fi vazuta ca un exemplu concret in ceea ce priveste eforturlie retelei sociale de a juca un rol din ce in ce mai mare in viata de zi cu zi a utilizatorilor sai sau ca o metoda de a incerca sa-si mai spele putin reputatia patata de scandaluri de continut si confidentialitate si sa atraga mai multi utilizatori pe platforma retelei sociale. Pentru altii, insa, Libra este vazuta ca o amenintare puternica la adresa sistemului bancar global. “Chiar si daca va inregistra un succes modest, Libra ar transfera o mare parte din controlul politicii monetare de la bancile centrale catre aceste companii private, care includ Visa, Uber si Vodafone”, a scris Chris Hughes intr-un articol pentru Financial Times. “Libra va perturba si va slabi statele natiunii, permitand oamenilor sa se mute din valute locale instabile într-o monedă denominata in dolari si euro si administrata de corporatii”, continua Hughes. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *