Conflictul dintre Iran si Statele Unite: atacuri navale, drone si atacuri cibernetice

Prin 2011 si 2012, se vehicula posibilitatea izbucnirii unui Al Treilea Razboi Mondial, in urma inarmarii Iranului cu arme nucleare. Razboiul ar fii urmat sa se desfasoare intre un bloc format din Rusia, China si Iran (posibil si Coreea de Nord), pe de o parte, si Statele Unite, Marea Britanie, Franta si aliiatii sai, pe de alta parte. In cele din urma, nu a mai fost cazul, pentru ca fostul presedinte al Statelor Unite, Barrack Obama, si celelalte puteri ale G20 (Marea Britanie, Germania, Franta, China si Rusia) au ajuns la un acord cu Iranul la o conferinta in Viena, in 2015. Planul era simplu: o parte din sanctiunile impotriva Iranului vor fii ridicate cu conditia ca acestia sa-si micsoreze semnificativ activitatea nucleara. Au fost alegeri in SUA intre timp, a castigat Donald Trump, care, observand ca Iranul isi continua in taina activitatea nucleara, a retras SUA din acordul de la Viena si a reluat sanctiunile impotriva Iranului. De atunci, relatiile dintre America si Iran au devenit din ce in ce mai tensionate, insa prioritatea lui Trump a fost pana in momentul de fata sa negocieze cu Coreea de Nord dezarmarea nucleara, deoarece, la momentul respectiv parea o amenintare mai mare. Iar, paradoxal, Kim Jong-un parea mai dispus in ceea ce priveste un acord.

Tensiunile intre cele doua tari au escaladat recent, insa. Astfel, luna trecuta, Statele Unite au inceput sa trimita mai multe nave si resurse militare in regiunea Golfului Persic, unde incepusera sa apara tot felul de incidente maritime de care era acuzat Iranul. Au avut loc inca doua incidente de acest fel, in care erau implicate nave comerciale, iar Statele Unite au inceput sa trimita soldati in zona, cu scopul declarativ de a proteja interesele marii puteri in regiune. Mai ales ca Iranul a atacat doua statii petroliere din Golful Oman la inceputul lunii iunie, lucru care nu a convenit prea mult americanilor. Iranul a inceput sa-si arate coltii din ce in ce mai mult, doborand un avion de supraveghere american, despre care iranienii sustineau ca ar viola spatiul aerian al tarii. Apoi, experti ai Pentagonului au pregatit atacuri cibernetice impotriva Corpului Garzii Revolutionare Islamice (IRGC), descoperind si ruinand  o multime de retele de calculatoare iraniene care erau folosite pentru lansarea de rachete nucleare. Iran sustine, insa, ca aceste atacuri nu au avut nici o consecinta grava asupra tarii.

Acum, daca Statele Unite se afla pe punctul unui razboi comercial cu China, cu Iran exista posibilitatea unui conflict militar. Iar o eventuala implicare a Rusiei si Chinei in favoarea Iranului nu mai este un lucru atat de sigur precum era in 2011, atunci cand stirile anuntau un WW3 in toata regula. Iranienii au amenintat ca in cazul unui atac al Statelor Unite, acestia vor distruge Israelul, principalul aliat al americanilor in regiune. 

”Daca Statele Unite ne ataca, Israelul va mai avea de trăit doar o jumatate de ora”, a declarat Mojtaba Zolnour, presedintele Comisiei Securitatii Nationale din cadrul Parlamentul iranian. Poate asa vor invata si evreii sa nu mai dea vina pe anti-semitism de fiecare data cand va fii mentionata Palestina intr-o discutie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *