Sony dezvolta un ecran 16K in Japonia

Cel mai mare ecran la rezolutie 16K va aparea, in curand, in Japonia. Display-ul dezvoltat de catre cei de la Sony are de patru ori mai multi pixeli orizontali in comparatie cu televizoare 4K si de opt ori mai multi pixeli in comparatie cu un televizor HD (adica la 1080p), ceea ce inseamna ca poate afisa imagini mult mai in detaliu decat un televizor obisnuit. Acest lucru le  va permite spectatorilor sa stea putin mai departe de unitate – care este mai lunga decat un autobuz – fara ca imaginea acestui sa para neclara in vreun fel. In ciuda acestei realizari, un expert in domeniul tech a declarat ca va dura probabil decenii pana ce tehnologia 16K va fi pregatita pentru a intra in lista dispozitivelor de consum. Cu toate acestea, este o realizare suficient de impresionanta a tehnologiei faptul ca s-a lansat primul ecran 16K din lume, in ciuda faptului ca un model de acest fel nu va putea fi comercializat, cel mai probabil, pana in 2040, cel putin. Si a fost lansat de catre Sony, in Japonia, care devine incetul cu incetul o tara din ce in ce mai performanta la nivelul tehnologiei, aflandu-se la competitie cu o multime de tari cu nivel de trai suficient de ridicat din acest punct de vedere. In fine.

Ecranul de 19.2m latime si 5.4m lungime se afla, in prezent, instalat intr-un nou centru de cercetare construit special pentru grupul japonez de cosmetice Shiseido, in orasul Yokohama, la sud de Tokyo. Este atat de mare încat se poate intinde intre primul si al doilea etaj al cladirii. Pentru ca da, ne trebuie dispozitive din ce in ce mai mari odata cu aceasta era a tehnologiei care devine din ce in ce mai dezvoltata. Daca smartphone-urile incep sa aiba ecrane cu diagonale de tableta, de ce sa nu dezvoltam si televizoare la marime de ecran de cinematograf? Dezvoltarea ecranului a fost anuntata de cei de la Sony in cadrul expozitiei de comert a Asociatiei Nationale a Radiodifuzorilor (National Association of Broadcasters sau NAB pe scurt), care se desfasoara in prezent la Las Vegas, Statele Unite. “Ne indreptam incetul cu incetul spre dezvoltarea televizoarelor de 8K, la sfarsitul acestui deceniu, si cine stie cat va dura pentru a trece la urmatorul nivel, astfel incat 16K va fi probabil limitat la lumea corporativa pentru moment”, a comentat David Mercer de la consultanta Strategy Analytics.

Nu este prima incercare a celor de la Sony sa dezvolte un astfel de dispozitiv. Anterior, compania japoneza proiectat un display separat de 16K care a fost prezentat la Aeroportul Haneda din Tokyo in 2014, insa care parea ca era alcătuit din zeci de ecrane mai mici, in locul unui singur ecran cu o imagine coerenta. Cine stie, s-ar putea ca acest nou proiect sa aiba mai mult succes decat ultimul, avand in vedere ca au trecut 5 ani, iar cei de la Sony au avut suficient timp pentru a invata din greseli. Deocamdata, compania inca lucreaza la o metoda pentru a avea o calitate vizuala cursiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *