Facebook si YouTube, date in judecata

Un grup, care reprezinta musulmanii din Franta, da in judecata Facebook si YouTube pentru ca permit pe platformele lor continut video legat de atentatului de la Christchurch, Noua Zeelanda. Pe 15 martie, doua moschei din Noua Zeelanda, au fost atacate de catre Brenton Tarrant, un extremist de dreapta, echipat cu un pistol, care a ucis 50 de persoane si a ranit alte 50. Videoclipul in care era prezentat atentatul respectiv a fost difuzat live pe Facebook exact in ziua in care s-a intamplat, pentru ca mai apoi sa fie copiat si distribuite prin intermediul retelelor sociale. Un grup care reprezinta musulmanii din Noua Zeelanda a salutat aceasta miscare.

In timp ce Facebook a declarat ca  “examineaza plangerea” pentru a veni cu o parere oficiala, YouTube nu a oferit, inca, nici un raspuns acestui caz, reamintind, in schimb, politicile companiei in ceea ce priveste plasarea continutului grafic pe platforma sa.  Plangerea formulata impotriva Facebook si YouTube a fost lansata de Consiliul francez al credintei musulmane (CFCM). Potrivit agentiei franceze de stiri AFP, oameni din guvernul francez au dat in judecata filialele franceze ale celor doua platforme pentru “difuzarea unui  continut cu un mesaj violent, insotit de terorism, sau unul de natura sa incalce grav demnitatea umana si care este susceptibil pentru a fi vizionat de un minor. “

Anwar Ghani, purtatorul de cuvant al Federatiei Asociatiilor Islamice din Noua Zeelanda, a declarat pentru Reuters ca sprijina aceasta miscare. “Aceasta a fost o persoana care cauta o audienta si … voi [n.red Facebook] ati fost platforma pe care a ales-o pentru a-si face publicitate lui si crimei sale salbatice”. Ghani a adaugat ca si organizatia sa intentionase sa depuna o plangere impotriva acestor doua platformele de social media, insa era mult prea ocupata sa se ocupe de consecintele atacurilor. Ingrijorarile legate de tipul de continut pe care il prezinta platformele acestor doua retele s-au ridicat inca din primele momente in care s-a raspandit stirea acestui masacru, insa pana acum nimeni nu a actionat legal impotriva nici uneia dintre platformele mentionate. Astfel, transmiterea de continut ofensiv pe retelele de socializare a fost aspru criticata de mai multe personalitati. Premierul australian Scott Morrison si-a exprimat ingrijorarea cu privire la “rolul nerestrictionat” al tehnologiilor internet in atacurile teroriste. Intr-o scrisoare a prim-ministrului japonez Shinzo Abe catre preČ™edintia G20, acesta a solicitat abordarea acestui subiect la urmatoarea reuniune a G20, declarand ca situatia actuala este revoltatoare, iar internetul nu ar trebui tratat ca pe un loc in care nu se aplica anumite legi.

Reprezentantii Facebook au declarat ca primul raport impotriva acestui videoclip a venit la 12 minute dupa incheierea transmisiei live. Inainte ca videoclipul sa fie raportat, un utilizator a postat un link catre o copie a videoclipului pe un site de partajare de fisiere. Facebook declarase anterior ca a sters mai mult de 1.5 milioane de copii ale videoclipului in prima zi de la incident. Acestia au tinut sa mentioneze si faptul ca 1.2 milioane dintre acele copii au fost blocate in timp ce erau incarcate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *